Tuesday, September 29, 2009

Häpeä, Espoo!

Olen tässä yrittänyt sulatella Espoon Kaupungin julkistamaa suunnitelmaa koulutoimen säästöistä, mutta kun ei niin ei. Pakko kommentoida. Olen evakossa oloja poislukien aina ollut Espoolainen, joten minua nolottaa moiset suunnitelmat.
http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Espoo+kaavailee+enn%C3%A4tyksellisi%C3%A4+s%C3%A4%C3%A4st%C3%B6j%C3%A4+perusopetuksesta/1135249570140

Tällähetkellä toisen lapsemme 4. luokalla on jo nyt 29 oppilasta. Kun ottaa huomioon että lähes jokaiselle luokalle osuu vilkkaampia lapsia jotka vaativat keskimääräistä enemmän huomiota, on helppo laskea miten paljon aikaa jää henkilökohtaiseen opastamiseen.

Onneksi toisen lapsemme 7. luokan ryhmä on huomattavasti pienempi, ainoastaan 16. Jos tuoreet säästösuunnitelmat toteutetaan, on moiset ryhmäkoot historiaa ja säätöt repii koulujen toimintaa joka suunnasta. En viitsi edes lähteä syvemmälle kouluruoan tasoon...

Yksi naurettavista kädenväännöistä ja epäkohdista kaupungin eri opetustehtävien välillä on päiväkotien ja koulujen välillä; kouluissa opettajat ovat aterioineet ilmaiseksi oppilaiden kanssa (opetustapahtumana), mutta päiväkodeissa ohjaajat maksavat ruokailusta, joka myös tapahtuu lasten seurassa.

Espoon koulujen opettajat ovat aloittaneet adressin, jonka halutessaan voi käydä allekirjoittamassa;
www.adressit.com/opetustoimen_leikkaukset_espoo

For English speaking readers, our home town is planning unacceptable savings for school work. Among others, it would mean that class group sizes would be increasing. At the moment our one kid has got a class of 16 kids and the other one 29! The link is to an address against the plans.

4 comments:

Ape The Monkey said...

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miten siellä Belgian kuningaskunnassa oli kouluruokailu järjestetty?
Entäs luokkakoot, verrattuna Suomeen?

Ensimmäiseen linkkiin voisin antaa pikku kauneusvinkin, (eli voit valita tekstistäsi minkä tahansa sanan ja linkittää sen.)
Esim. Voit kirjoittaa vaikka sanan ARTIKKELI, asetat sille URL-osoitteeksi tuon pitkän ”ketjun”.

Tekstissäsi ei näy tuota korninnäköistä pitkää pumaskaa vaan ainoastaan sana ARTTIKELI, joka on URL-osoitteen asettamisen jälkeen linkki ”Espoo kavailee jne.....” Ymmärsitkö?

Vaikka tämä olikin aika sekava sepustus :)

Anonymous said...

Belgiassa oli luokalla 20-25 lasta, yleensä 22-23.
Jos luokalla ei ollut omaa "apu"opettajaa, oli kuitenkin käytettävissä kiertävä. Jos oli oma appari, tarkoitti se yleensä jotain erityisoppilasta luokassa.

Lounasruokailu oli maksullista ja mautonta.
Alussa oli tarjolla kerran viikossa joko pizzaa tai hampurilainen+ranskalaiset.
Muutivat sitä terveellisempään suuntaan ja hampurilainen/ranskaliset jäivät pois.
Joka pvä kasvis vaihtoehto, sandwich (vaalea sämpylä taytettynä), pastaa mauttomalla kastikkeella tai lämmin liha/kala vaihtoehto.

Anonymous said...

Pieni korjaus, opettajat joutuvat kyllä maksamaan ruokansa ja mun mielestäni joutuvat myös syömään sen oppilaiden kanssa, toisin sanoen ei opettajilla ole varsinaista lounastaukoa - ruokailu on osa valvontaa....

Juha L

MIKA said...

Vilpitön kiitos ohjeesta ja korjauksesta!

Näistä viimeisistä julkisuudessa olleista opettajien ruokailumuutoksista on ollut tulkittavissa että opettajien ruokailu on ollut veloitukseton, mutta kuten Juhakin totesi se on ollut osa opetustapahtumaa/valvontaa.

Jos se on osa opetusta ja valvontaa, sallisin heille taysin ilmaisen ruokailun - kuulemma monet ottavat ruokaa vain muodon vuoksi ja syövät lisäksi omia eväitä...