Saturday, March 21, 2009

Lääkäriin Belgiassa?

Sorry folks, no English version this time. If you wanna try, copy the text to google.translate.com
Basic message is that private dentists and doctors are cheaper in BE then FI, but then again the system is different too...

Perheemme on yli 4 vuoden Belgiassa olon aikana joutunut käymään erinäisen kerran hammaslääkärissä, ja koska emme ole täällä erityisessä kunnallisessa hammashoidossa olemme hieman risteilleet lääkäriltä toiselle. Ja ne ovat olleet sen mukaisesti yksityisiä.

Jouduin tänään kaymään meidän perheporaajaksi tulleella Stefanesculla, joka nimestään huolimatta on mukava rouvahenkilö, ottaa pehmeästi lapset vastaan, selittää mukavasti mitä on tulossa, ja pitää huolta jopa +100 kiloisesta aikuisesta miehestä!

Mitä yksityinen hoito sitten maksaa?
Tämänpäiväinen käynti jossa paikattiin 5 minuutissa pieni hampaasta irronnut pala, hiottiin huolella edellisestä hoidosta teräväksi jäänyt reuna sekä tarkastettiin onko mitään muuta huollettavaa, maksoi 55 Euroa. Hyvä juttu on että meillä on vielä vakuutus josta saa rahaa takaisin...
Miksi sitten Suomessa vastaava homma maksaa enemmän?

Nuoresta lähtien olen tottunut että hammaslääkärillä on AINA mukana hammashoitaja. Näin oli jo 70-luvulla AnnanIkeneenPoraajaRouvaRautasella Jousenkaaren Koulun hammashoitolassa, ja niin se jatkui aina viimeiseen Suomessa tekemääni porakeikkaan asti.

Jos aikuinen poikamies menisi heidän hoitoonsa, varmaankin näkisi asian toiselta kantilta mutta täällä porahommia ihmeteltyäni herää kysymys: Miksi hammaslääkäri ei pystyisi hoitamaan hommaa yksin? Ainakin Belgialaiset hammaslääkärit pystyvät!

Sorry T.S., tää on hieman ristiriidassa sun ammattitaustaa vastaan mutta onneksi olet hieman muissa hommissa :o)

Itse olen ollut täällä 4 eri poraajan käsiteltävänä ja kaikki ovat osanneet hommansa. Ainoa joka ei ole Englantia hyvin osannut oli herra jolle menin koska oli akuutti tarve eivätkä vakiomammat olleet saatavilla. No joo, lisäksi on karsiutunut alkuvaiheessa (jolloin ei Ranska sujunut alkuunkaan) aika monta joiden kanssa ei päästy edes ajasta juttelemaan.

Summa summarum:
Belgiassa on ihan turvallista ja edullisempaa kuin Suomessa hoitaa legonsa kuntoon!
Valitettavasti myos sairaalapalvelut on tullut testattua ja niille voin antaa arvosanan Hyvä +. Ongelmana on Belgialainen (joskus) idioottimainen byrokratia ja epätoivoinen logistiikka.

Mutta plussana on esim kotiin tuleva lääkäri alle tunnin varoitusajalla tilauksesta, kustannus max 50 Euroa. Keskimäärin yksityislääkärin käynti vastaanotolla on ollut 35 Euroa. Asia josta en tiedä mitään: gyne on katutietojen mukaan alle 50 Euroa ja Papa alle 30 Euroa.

Täällä on liian monta systeemistä luvattomasti nauttivaa laitonta tulijaa tai muuten sluibailevaa henkilöä (joista yllättävän monet tulevat Pohjois- tai Keski-Afrikasta, Lähi-Idän tai Aasian maista tai Turkista, tämähän on maiden sulatusuuni...), jotka kuulemma systeemiin sisälle päästyään eivät lähde kirveelläkään pois. Ihan kuin Italiassa työpaikan saanut henkilö ei pois lähde.

Kokonaisuutena voi sanoa että jos olet Belgiassa sosiaaliturvan piirissä, sinulla on asiat hyvin. Jos sinulla on lisäksi vakuutus, asiat ovat hienosti!

2 comments:

Ape The Monkey said...

Onko noi hammaspeikkoja ?:D( Viimeisen kuvan olennot)

MIKA said...

Vikan kuvan olennot ovat niita jotka kohtaat jos hoidat hampaasi hyvin! ...eiku harjaamaan!